Zakelijk leasen en schadevrije jaren

De kans is groot dat je niet denkt aan de schadevrije jaren bij zakelijk leasen. Toch kunnen schadevrije jaren later belangrijk voor je worden zodra je bijvoorbeeld stopt met zakelijk leasen. Wij leggen uit hoe het zit met de opbouw van schadevrije jaren bij leasen en waar je op moet letten.

Bouw je schadevrije jaren op bij zakelijk leasen?

In principe bouw je geen schadevrije jaren op bij zakelijk leasen. Dit komt omdat de auto en de verzekering op naam staat van je bedrijf of van de leasemaatschappij. Toch is het schadevrij rijden tijdens het leasen vaak niet voor niets geweest. Het is vaak mogelijk om een zogeheten leaseverklaring op te vragen bij de leasemaatschappij na afloop van het leasecontract. Hierin staat in vermeld of je schade hebt gereden tijdens de leaseperiode. Met de leaseverklaring kan je alsnog aanspraak maken op schadevrije jaren. Dit is mogelijk sinds 1 januari 2022.

Eigen auto kopen na stoppen zakelijk leasen

Als je een eigen auto gaat kopen dan moet je zelf de autoverzekering regelen. Autoverzekeringen verschillen in premie. Met de leaseverklaring kan je bij diverse autoverzekeraars korting krijgen op de premie. Autoverzekeraars zullen met de leaseverklaring jouw schadevrije jaren in de Roy data aanpassen. Je moet wel schadevrij gereden hebben in de leaseperiode. Van de schadevrije jaren heb je later veel profijt. Bij een eventuele overstap in de toekomst kijken andere verzekeraars ook naar deze jaren. Regel dus je schadevrije jaren na zakelijk leasen.

Leaseverklaring heeft mogelijk meer schades dan je denkt

Let op dat je je niet rijk rekent met een leaseverklaring. De leasemaatschappij noteert namelijk kleine schades ook als een schade. Denk hierbij aan lichte krassen of andere kleine schades die je zelf mogelijk niet had opgegeven bij de autoverzekeraar. Hierdoor wordt mogelijk de verklaring voor de nieuwe autoverzekering waardeloos en krijg je geen schadevrije jaren toegekend.

Hoe zit het met schadevrije jaren meenemen naar zakelijk leasecontract?

Het is bij sommige leasemaatschappijen mogelijk om de reeds opgebouwde schadevrije jaren te gebruiken voor een korting op het leasebedrag. De leasemaatschappij controleert bij de Roy data de schadevrije jaren en op basis daarvan krijg je de korting.

Lees ook eens over de volgende onderwerpen