Waar op letten bij overstappen autoverzekering

Heeft u momenteel al een autoverzekering en bent u aan het nadenken om over te stappen naar een andere autoverzekeraar? Dit kan een goed idee zijn. Een overstap kan echter ook niet voordelig zijn. In dit artikel geven we aan op welke punten u moet letten als u wilt overstappen van autoverzekering.

1. Premie is bij een andere autoverzekering lager

Als u al een tijd bij een autoverzekeraar zit dan is de kans aanwezig dat uw premie in de tussentijd, vergeleken met andere verzekeraars, flink verhoogd is. In dat geval is het voordeliger om over te stappen op een andere autoverzekering en te profiteren van een goedkopere premie.

2. U heeft een andere dekking nodig door een verouderde auto

Als u een aantal jaren geleden een nieuwe auto heeft gekocht en deze destijds allrisk heeft verzekerd, dan kan het zijn dat deze dekking niet meer gewenst is. Door veroudering van uw auto is het soms verstandig om de allrisk dekking over te zetten naar bijvoorbeeld een WA. In dat geval kunt u dat veranderen bij uw huidige verzekeraar of u kunt kijken of er andere verzekeraars zijn die goedkoper zijn en betere voorwaarden hebben.

3. Autoverzekering premie is verhoogd bij huidige verzekeraar

Als uw autoverzekering premie verhoogd is dan mag u de autoverzekering opzeggen en overstappen. U kunt de autoverzekering opzeggen met ingang van de datum waarop de verhoging van de premie ingaat. U moet het wel kenbaar maken binnen dertig dagen na de premieverhoging. Het gaat hierbij alleen om een premieverhoging die algemeen is en voor iedereen geldt. Een premieverhoging na een schade is geen geldige reden om de autoverzekering te mogen opzeggen. Als u in dat geval aan een jaarcontract vastzit dan moet u gewoon de verhoogde premie blijven doorbetalen.

4. Let op uw schadevrije jaren bij overstappen

Let op wanneer u overstapt of u geen no-claim beschermer heeft gebruikt bij uw huidige verzekeraar. In dat geval zit u (na een schade) nog in een hoog kortingspercentage bij uw oude verzekeraar. Het overstappen naar een nieuwe autoverzekering kan dus betekenen dat de nieuwe verzekeraar kijkt naar uw schadevrije jaren. Deze zijn achteruit gegaan door de schade. Gevolg is dat u bij de nieuwe autoverzekeraar in een lager kortingspercentage zit en waarschijnlijk meer premie gaat betalen dan bij uw huidige verzekeraar. Let dus altijd goed op of u de juiste schadevrije jaren doorgeeft bij de berekening van de premie bij uw nieuwe autoverzekeraar.

Kiest u voor overstappen? Begin met vergelijken

Als u na lezen van de bovenstaande punten een goede reden heeft voor overstappen van autoverzekering. Begin dan met het vergelijken van de autoverzekering. Als u vergelijkt kunt u binnen 3 minuten een totaaloverzicht zien van verschillende verzekeraars en hun premies. Gemakkelijker kan niet. Succes met overstappen.